Den blbec - po derniéře

den blbec plakat"Pletky s policií, nepovedená návštěva rodičů a nevydařené rande. Všichni jsme to zažili a pak jsme přemýšleli, proč to potkalo zrovna nás a kde jsme mohli udělat chybu. Ale co když naše kroky řídí vyšší bytosti, které se ještě k tomu rozhodnou udělat mejdan? Z toho může vzejít jedině den blbec."

Režie - Jindřich Bartoš a Veronika Půlpánová Hrají : Smolař - Jiří Proche Matka - Katka Chalupová Otec - Libor Stolín Kristýna - Veronika Půlpánová Kámoš - Honza Hašek Lucka - Barbora Pešková Sestřička a slečna - Andrea Holánková Doktorka a Barmanka - Kateřina Malá Andílek - Katka Chalupová ml. Osud - Jindřich Bartoš Anděl strážný - David Lekeš Amor - Tomáš Jánský Policajt a Ďábel - Martin Hochmal Alternace - Simona Vítková Světla a zvuk - Matuša Lohniská

Recenze:

Nebylo by nic divného na tom, když se někdy prostě nedaří. Autor hry ale nevěří na náhodu lidského počínání a nechává proto zasahovat vyšší moc v podobě Osudu Jindřicha Bartoše, Amora Tomáše Jánského a Anděla strážného Davida Lekeše. Jejich posvátná aura ovšem mizí za dýmem tabáku, v oparu alkoholu a jiných svodů pozemského pokušení. Představa této trojice metafyzických hybatelů našich životů bere za své a jako živoucí bytosti z masa a kostí explicitně zasahují do jednotlivých událostí na jevišti.

Nepříjemné setkání s bláznivou ex, půjčené auto od kamaráda, které kiksne na půl cesty, zmařené rande s novou láskou. To je jen částečný výčet situací, kvůli kterým Jirka Proche v hlavní roli Smolaře prožije den blbec.

Aby toho nebylo málo, na zemi navíc zasahuje ruka zákona Martin Hochmal a v nebi jsou zaskočeni, když do jejich bohémsky marnivého počínání vstoupí anděl začátečník v dětském podání Kačenky Chalupové.

Herecky nejsilnější výkon předvedla Veronika Půlpánová v roli expřítelkyně Kristýny se snahou zachránit vyprahlý vztah vlastnoručně upečenou buchtou. Znovu přesvědčila o svém talentu a výborné schopnosti ztvárnit charakter postavy v její nejautentičtější podobě. Scéna návštěvy rodičů Smolaře, kdy Libor Stolín v roli otce, Katka Chalupová jako matka předvedli společně s Veronikou Půlpánovou a Jiřím Proche jako rozcházejícím se párem nejzdařilejší kus celé hry. Rychlostí hurikánu proletí bytem nevyžádané rady, výčitky a předzvěst wellness víkendu, moderního všeléku. Skvělá komediální zápletka vystavěná na chladném až rezignovaném přístupu otce ve spojení s matčinou angažovaností a hysterií byla nejdynamičtější a nejzábavnější částí. Ačkoli se v průběhu hry bavíme nad groteskním počínáním hlavního hrdiny a nad situacemi, do kterých ho uvede rozverně naladěná trojice, divák může mít v některých chvílích pocit, že dialogy váznou, jsou nedotažené. Naštěstí tyto momenty nepřevládají, a proto je Den blbec zdařilou komedií.


Karolína Fišerová



Obsazení:

Osud: Jindřich Bartoš; Kristýna: Veronika Půlpánová; Lucka: Barbora Pešková (Simona Vítková); Smolař: Jiří Proche; Otec: Libor Stolín; Máma: Katka Chalupová; Kámoš: Jan Hašek; Anděl strážný: David Lekeš; Policista a ďábel: Martin Hochmal; Amor: Tomáš Jánský;  Doktorka a barmanka: Kateřina Malá

režie: Jindřich Bartoš
pomocná režie: Veronika Půlpánovásvětla,